Selectează o Pagină

Chiar dacă tehnologiile de încălzire a locuințelor s-au schimbat, prezența unei sobe sau al unui șemineu îmbrăcat cu cahle pictate, conferă un șarm aparte interioarelor. Sunt adevărate bijuterii sobele din teracotă cu cahle smălțuite, iar la noi în țară există mai mulți producători care fabrică modele absolut superbe. Ți-am scris despre cei de la Târgu Secuiesc (AICI), dar în vara acestui an, am avut ocazia să vizitez, împreună cu colega mea arh. Andreea Beșliu, fabrica Teracota Mediaș, la inițiativa bloggerul Răzvan Pascu, al cărui echipă promovează foarte reușit atracții turistice de la noi din țară. La fabrică am văzut cum se produc cahlele, conform unei tehnologii vechi, de peste 100 de ani, cu multă muncă manuală. Și când zic multă, nu glumesc. Abia după ce vezi cât efort se depune și în ce condiții, înțelegi de ce astfel de sobe n-au cum să fie pe buzunarul tuturor. Și partea interesantă este că poți testa și tu să vezi ce presupune o parte din munca pentru cahle, pentru că la fabrica din Mediaș poți alege să-ți pictezi chiar tu soba. Dar hai să-ți spun mai multe.

Înființată în 1906, fabrica Teracota Mediaș încă produce prin procedee mecanice și manuale cahle. O parte dintre ele sunt expuse încă de la intrarea în fabrică, chiar în curte. Aici îți poți face deja o idee asupra modelelor de cahle din care se poate face viitoarea sobă. Colega mea arh. Andreea Beșliu a reacționat la fel ca și alții, respectiv să fotografieze modelele care i-au plăcut.

Când auzi de fabrică, te aștepți la o clădire poate mai industrială, dar în niciun caz una cu o fațadă similară unei case. Clădirea este de fapt lungă și îngustă, ca atare, către stradă, ai putea să treci pe lângă ea fără să o observi. Însă, dacă ridici privirea, vei vedea emblema pe care scrie anul înființări.

La fabrica Teracota Mediaș, ca de altfel și la altele de profil, se fabrică cahlele, deci nu direct sobele. Practic, sunt manufacturate elementele pe care un sobar le folosește pentru a construi fața exterioară a unei sobe sau a unui șemineu. Comanda se face în funcție de model, iar apoi cahlele sunt produse astfel ca, odată montate, să formeze soba ori șemineul dorit. În imagini modul de preambalare a cahlelor ce urmează a fi livrate pentru construcția de sobe.

Citește mai mult pe adelaparvu.com