Selectează o Pagină

Etapele creației

1

Amestecul

Se amestecă ingredientele conform rețetei și se presează pentru a se obține consitența optimă. Cahla prinde viață.

Amestecul de argile este special gândit pentru o bună conductibilitate termică.

Capacitatea de a acumula rapid căldura și de a o păstra timp de mai multe ore de la stingerea focului se datorează amestecului de argile din rețetă. Tot compoziția dă rezistența la șoc termic datorată arderii cahlelor la temperatura de vitrificare. Soba sau șemineul rezistă astfel timp de cel puțin 50 de ani la cicluri repetate de încălzire.

2

Modelarea

Placa din teracotă se obține tradițional prin presarea bulgărului de lut într-o matriță din lemn moale, împodobită cu motiv e decorative reliefate. Aceeași tehnică este folosită și în prezent la Teracota Mediaș, matrița-negativ fiind acum sculptată manual în ipsos de un artist plastic și reprodusă apoi în serie pentru fiecare turnător. Presarea se realizează manual și poartă atingerea și amprenta manufacturierului, beneficiind astfel de unicitate.

3

perfecționarea

Fiecare cahlă primeste angobă pentru rezistența și plasticitatea pe care aceasta le deține. De asemenea, ajută pentru a obține o culoare ideală a glazurii. După doua zile se îndreaptă marginile și merg în spațiul amenajat pentru uscare unde își vor petrece următoarele 3 săptămâni.

după binemeritata odihnă în zona de uscare, cahlele vor merge spre zona de glazurare.

Cahlă uscată, pregatită pentru glazurare

Glazurarea se face manual, cu atenție la detalii

4

glazurarea

Compoziția glazurii se realizează prin amestecul de frită, pigmenți speciali pentru ceramică și stabilizatori de culoare. Amestecul se introduce în moară și se amestecă cu ajutorul pietrelor timp de 24h pentru a fi pregătit să atingă cahlele.

Cahlă Teracota Mediaș, presată manual și
angobată, ulterior aplicată glazura.

Cahlă producator de serie, prin presare
mecanică, fără strat de angobă.

diferențe

3600 g

Colț Teracota Mediaș, presată manual și angobată, ulterior aplicată glazura.

Cahla Teracota Mediaș este fabricată pentru a da un randament termic înalt. Astfel, cantitatea de material este considerabil mai mare decât a celor de serie.

2700 g

Colț producator de serie, prin presare mecanică, fără strat de angobă.

Culoarea mai deschisă a cahlei Teracota arată prezența caolinului, amestecului de argile si angobei.

5

arderea

După glazurare cahlele merg către ardere pentru a fi definite. Teracota Mediaș păstrează funcțional cuptorul fabricat în anul deschiderii, 1906.

 

Pentru perfecțiune, timpul de ardere este de 24h, urmat de perioada de răcire în cuptor de încă 24h.

Toate piesele Teracota Mediaș au suprafața acoperită cu glazuri fără metale grele.

Teracota Mediaș produce la ora actuală peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă care pot fi simple sau ornamentale, cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte și după ardere cu glazuri termorezistente. Glazurile aplicate sunt rezistente la agenții chimici. Glazurarea cahlelor se poate face în mai multe culori ocru, maro, alb, verde, albastru, cobalt, vișiniu, policrom bej si roșu, dar cele care reprezinta cel mai bine tradiția fabricii sunt piesele glazurate alb si pictate.