Selectează o Pagină

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, are rolul de partener și de gazdă în cadrul expoziției „Teracota, mon amour!”, care va fi vernisată vineri,  13 iulie 2018, ora 13:00, la Pavilionul din Jina din Muzeul în aer liber. Organizatori: Cuimbold şi Teracota Mediaş
Expoziția cuprinde aproximativ 100 de cahle pictate, manufacturate în Mediaş la ultima fabrică de sobe cu cahle presate şi pictate manual din România. Expoziția „Teracota, mon amour!” are ca scop să atragă atenția asupra unor meșteșuguri și manufacturi pe cale de dispariție pentru a le ajuta să supraviețuiască și să se adapteze la secolul 21. Până acum, părți din expozitie au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București, de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela.
La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Naționale de Arte din București. Alături de piesele ceramice, în cadrul „Teracota, mon amour!” vor fi expuse mai multe sobe mobile cu cahle pictate, lipite cu pământ galben. În cadrul vernisajului, unul dintre meșterii presatori ai Teracota va susține un workshop de manufacturat cahle folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale, utilizate în fluxul zilnic de producție al fabricii.

Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată ş̦i pictată manual. La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, pastrându-se vie tradiţia breslelor transilvănene de meş̦tesşugari. Fabrica de teracotă din Mediaş̦ produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau dupa ardere cu glazuri termorezistente.
Teracota Mediaş lucrează constant cu restauratori, organizaţii şi investitori în patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul ASTRA Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Mălâncrav, conacul Banffy, Fundaţia Michael Schmidt s.a.
Asociaţia Culturală Imbold este o organizatie non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative şi a patrimoniului material şi imaterial din România. Imbold este totodată un generator de artă şi proiecte culturale care îşi propune ca, prin evenimente cu vizibilitate ridicată, să aducă în lumină artiştii români contemporani, meşteri uitaţi şi manufacturi cu importanţă pentru patrimoniul cultural naţional.